17. januar 1876 kl. 12.46.59 var alt perfekt. Det er ikke sket siden...

Avis med overskriften Good Times

I et særligt samarbejde mellem en række danske antropologer og historikere er det nu endegyldigt fastslået, at alt var bedre i gamle dage. Ikke hele tiden. Men d. 17. januar 1876 kl. 12.46.59, var alt helt perfekt i Danmark.

Gennem et revolutionerende samarbejde mellem antropologer og historikere, er det lykkes at finde netop det tidspunkt i danmarkshistorien, hvor alt var perfekt. “Vi har knoklet os gennem bunker af kirkebøger, personlige vejrnotater, dagbøger, avisartikler, folkeminder og skillingsviser og det var i dette arbejde, at det pludselig gik op for os, at det faktisk er rigtigt, at alt var bedre i gamle dage”, fortæller historier Glenn Hesseldahl, der arbejder for Institut for kommunikation og kultur på Aarhus Universitet.

“Vi kan se at temperaturen lå behageligt omkring de 12 grader. Jernbanedriften rapporteres punktlig. Der er ikke registreret nogen dødsfald eller sygdomsudbrud. Det var som om tiden var stoppet i et sanseløst sekund”, fortæller Glenn Hesseldahl og fortsætter. “Man kunne jo gå videre og nyde at Dansktoppen endnu ikke var opfundet og politikere ikke havde adgang til sociale medier. Man kunne pakke fisk ind i aviser og reality tv var stadig 119 år væk. Men selve øjeblikket er jo fint nok i sig selv”, fortæller Glenn Hesseldahl.

Gennem tiden har det været et ofte tilbagevendende og polariserende spørgsmål i mange familier om alting rent faktisk var bedre i gamle dage. Det er nu endelig afklaret. “Selvom folks generelle sundhedstilstand var miserabel og middellevealderen kun var omkring 46 år, de sanitære forhold skreg til himlen, hverken penicillin eller vacciner var opfundet og kun godt 12% af befolkningen havde stemmeret og vi stadig havde både dødsstraf og henrettelser i Danmark på dette tidspunkt så er det altså det perfekte øjeblik, hvor alt er godt i Danmark”, udtaler Glenn Hesseldahl.

Det varede dog kun netop det sekund, hvorefter en serie af begivenheder begyndte. Et lyn slog ned i kirkespiret i Tølløse, to dødsfald fulgte umiddelbart i minuttet efter. Gadedrengeløb blev akut umoderne og damppløjemaskiner i hobetal kørte ud på markerne og erstattede heste og tusinder af ufaglærte og underbetalte markarbejdere. “Man kan godt hævde at der bredte sig en akut og generel stemning af mistillid til fremskridt og nutid i hele Danmark, som stadig findes den dag i dag”, beretter Glenn Hesseldahl. Den serie af begivenheder er stadig i kraft og vi har ikke siden oplevet stilstand som Danmark gjorde d. 17. januar 1986 kl. 12.46.59.

Forskernes store arbejde er ikke kun præget af flid og vedholdenhed, “Vi er så heldige at vide fra kirkebøgerne at Morten Korch bliver født netop d. 17. januar 1876 kl. 12.47.00 og uden ham havde vi aldrig fundet og fokuseret på netop denne dato. Han dedikerer jo hele sit liv og forfatterskab på ikke mindre end 123 titler på at bevise, at alt var bedre i gamle dage og nu ved vi, at han faktisk havde ret - i hvert fald i et sekund”, slutter Glenn Hesseldahl.

Patrick Damsted

Patrick Damsted

Nysgerrigt undersøger og beskriver Patrick vores menneskelige erfaringer og indsigter - og de blinde vinkler, som påvirker vores hverdag og livskvalitet.