Det uperfekte menneske

Gammel og slidt bog ligger opslået
En tekst fra arkivet

Jeg kan godt lide Jørgen Leth. Vældig godt. Jeg synes han er præcis, inspirerende og sindssyg ærlig. På en gang tilbagelænet og fremadskuende. Men så kom bogen jo. Og den vakte furore. Han var en sexglad konsulgris. Og en hashsmugler. Og en charlatan. Og en vinkelvridende fantast. Og, ja. Jeg ved snart ikke hvad.

Min (nu) ekskone tilbragte en aften i en fransk hotelbar med ham. Og var begejstret. Jeg var ikke begejstret. For den slags gør mig usikker. Jeg vil ikke sammenlignes eller måles, benchmarkes, tidtages op mod en erfaren hund som ham. Jeg ved sgu godt hvem der kan forførerens dagbog udenad. Alligevel var jeg fascineret. Lidt overvældet og med de bedste intentioner købte jeg bogen og læste endda flere sider i den, før den endte i vindueskarmens bunker af ulæst litteratur.

Så skete der jo umiddelbart ikke mere.

Senere skulle jeg så køre nogle tusinde kilometer på et fotojob. Ville gerne være lidt eftertænksom undervejs og måske lære et par nye tricks. Derfor købte jeg Det Uperfekte Menneske som lydbog.

Overraskelsen er total. Gu` er Leth en charlatan. Men det er vist på grænsen af unuanceret at mene at hashsmuglingen og kokkens datter er Jørgen Leth. Det er 2 kapitler ud af 46. Og hvad med de øvrige? Jo, der er en del kapitler der handler om kvinder. Men det ville der også være i min selvbiografi. Jeg elsker kvinder, finder dem fascinerende. Kan lide at studere dem. Snakke med dem. Udveksle med dem. Og ja, have sex med dem.

Vi lever meget forskellige liv. Jeg har f.eks. ikke en kok og dermed en kokkedatter i mit hushold. Men ikke desto mindre har jeg fundet mange misundelsesværdige livsnedslag hos Leth. Steder hvor jeg tænker han kommer for nemt til tingene. Og mange steder hvor han kommer alt for hårdt til tingene. Passager hvor man må have ondt af manden og andre hvor man får lidt ondt af sig selv.

Alt i alt er Det Uperfekte Menneske måske ikke verdens bedste bog, men det er historien om en mand, der har gjort meget på sine egne præmisser og dermed skabt og skabt og skabt. Og Herregud. Hvis han så har skabt sig lidt undervejs, så går det nok. Leth, skulle du læse dette her, så vil jeg gerne sige to ting:

1/ Thumbs up – du er ikke bare nyskabende, men også inspirerende.

2/ Hvor er det fantastisk at du orker udstille dine perfekte såvel som uperfekte sider. Det gør din biografi til en lyrisk opsamling af erfaring, til stor glæde for... i alle fald mig. Tak.

Nå – men det gør Jørgen nok ikke. Men det ville jeg næsten håbe han gjorde. Så han ville vide hvor meget pris jeg sætter på hans fidusforagt og benhårde slid. Lige fra jazzartiklerne til bordtennisen. `spekt der!

*Dette er en tekst, der er skrevet for år tilbage. Jeg kan være blevet klogere, det samme gælder resten af verden.

Patrick Damsted

Patrick Damsted

Nysgerrigt undersøger og beskriver Patrick vores menneskelige erfaringer og indsigter - og de blinde vinkler, som påvirker vores hverdag og livskvalitet.