Mere Youtube til voksne

Youtubes logo

Det anslåes at der på nuværende tidspunkt er uploadet mere end 800 millioner videoer til Youtube, der vokser med 2.500 nye videoer, hvert minut. Det er fantastisk, at nørder, ildsjæle og entusiaster bærer viden, indsigt og sjæl til skærmen.

Omvendt vokser antallet af videoer, der produceres af AI og sjælløse mennesker, på jagt efter din tid og opmærksomhed, så de kan veksle den til penge, i samme hast. Det er absolut rædselsfuldt og udstiller en af de værste ting ved vores nutid. At der ikke er respekt for det enkelte menneskes tid og opmærksomhed.

Derfor er det på tide med endnu en omgang "Youtube for voksne", hvor jeg giver mine bud på, hvor du begynder din rejse ind i dette fantastiske medie, der har samlet hele verdens nicher og gjort dem til et sted, som 2.6 milliarder mennesker besøger og bruger hver måned.

Kom med, det bliver sjovt! Det er ikke sikkert du synes det hele er spændende, men jeg er sikker på du finder mindst et menneske, som vil give dig værdi i fremtiden.

Den æstetiske ekspert

21. marts 2008 oprettede en ung dreng en kanal på Youtube. Han hedder Marques Keith Brownlee og 15 år senere har han et professionelt studie, der producerer videoer og podcast om teknologi.

I midten af hans tilsammen 20 millioner følgere finder vi kanalen MKBHD - opkaldt efter hans navn og tilført High Definition. Kvalitet af video, grafik, lys og lyd er vigtigt for Brownlee, der er berømt for den kamerarobot, som han har investeret i til studiet, for at lave sine egne skud af det tech han tester, i en kvalitet, der matcher den videokvalitet, vi er vant til at se fra virksomheder, som Apple og Samsung.

Men det vigtigste træk ved Brownlee er hans viden og formidling. Han er ikke imponeret automatisk, som kan være et typisk træk ved techkanaler. Han er heller ikke sur for en sikkerheds skyld, som kan være et andet klassisk greb. Han er objektiv og har mange års erfaring og indsigt, at perspektivere med.

Og som bonusvideo, så er her en video fra hans behind the scenes kanal The Studio, som løbende dækker hvordan Brownlees studie arbejder med udviklingen af deres videoer og podcast - og projekter, som f.eks. at indbygge en kamerakran i en Tesla, så man kan lave bedre videoer om elbiler.

Midt om natten

Når stilheden har lagt sig over Royal Albert Hall og de sidste publikummer gennet ud, så møder rengøringsholdet, håndværkerne og organisten Anna Lapwood. Hen under midnat er hendes mulighed for at øve sig på verdens største instrument i Englands fineste koncertsal.

Men der er intet fint eller forstillet over Anna Lapwood. Hun elsker sit instrument, som hun på alle måder forsøger, at give os alle et forhold til. Den 27-årige engelske organist er i disse dage ved at udgive en EP på pladeselskabet Sony Classical. Bl.a. med melodier fra film, som har sat sig i hende.

(Når der står den ikke er tilgængelig her, så klik på den og se den på Youtube, det er kun fordi jeg ikke kan vise den her på siden, men den er SÅ se-værdig).

Her er en bonusvideo, hvor Anna giver den gas i Royal Albert Hall, sammen med den engelske dj og producer Bonobo. Læg mærke til den lille lysende firkant over scenen, det er der Anna Lapwood sidder med ryggen til publikum og spiller på orgelet.

Efter at have spillet fire aftener i træk, hørte Bonobo Anna øve sig på orglet i de tidlige timer efter Royal Albert Hall var tømt for publikum. 18 timer optrådte hun på hans femte og sidste aften foran 5.000 ekstatiske publikummer.

"Ind i mellem spiller man en koncert, der vitterligt føles livsforandrende", sagde Anna Lapwood bagefter. "Sådan var denne koncert for mig. Dette er - utvivlsomt - det bedste øjeblik i mit liv indtil nu".

Akavet A-game

Sidste gang introducerede jeg dig til Devin James Stone. Advokaten, der har Youtubekanalen Legal Eagle. I dag vil jeg gerne introducere dig til hans tidligere klipper. Amy er sjov, skarp, har et fantastisk flow og forstår hvordan man fortæller en historie, så der ikke er et sekund til at kede sig.

Her fortæller hun historien om hvordan og hvorfor hun forlod Legal Eagle - men endnu vigtigere, hvad hun lærte. Det er lidt uretfærdigt, at Devin får så meget af hendes shine, så tjek et par af hendes andre videoer. De er forrygende.

Og som bonusvideo, her laver Devin James Stone numre med Rudy Giuliani, så det gør noget. Det er sjovt, skarpt og sigende.

Godt stegt!

Chef Jean-Pierre er den venlig franske kok med tålmodighed. WHAT?! Ja, han er en ægte ener. Og så elsker han Youtube efter mange år på tv og mere end 55 år i køkkenet. Her lærer han os, at lave den perfekte Beef Wellington. Og som han siger: "Ja, du kan!".

Khare er klar

Michelle Khare er vild. Med en fortid som både professionel cykelrytter og videoproducer for den amerikanske medievirksomhed VOX har hun det hele på plads. Og det bruger hun til sin ugentlige serie "Challenge Accepted", hvor hun tager træning for et superjob på sig. Her træner hun til at beskytte den amerikanske præsident, som Secret Service agent.

Bordtennis i flyvehøjde

Phil Edwards har min opmærksomhed. Han rammer præcist i min delvist nørdede og delvist fragmenterede 2020er-hjerne. Ingen historie er nogensinde fortalt og ingen historie er nogensinde en fuld fortælling. Her fortæller han om dengang vi spillede bordtennis på fly. På de billige rækker.

Og her, som bonusvideo, fortæller Phil Edwards om hvorfor Steen tisser på alting bag på biler.

Is, is, skatter.

Jeg har et had/kærlighedsforhold til Dan Mace. Njah, det er måske lidt hårdt sat op. Jeg har et træls/sejt-nok forhold til Dan Mace. Jeg elsker hans commitment til videoen og fortællingen. Jeg bliver ofte træt af det selvfokus, der følger med. Men! På sin vis må man bare beundre sydafrikanerens energi.

På den anden side handler alle hans videoer om ham og knap så meget om det han oplever. Til gengæld udlever han virkelig spændende ting, som vi andre, knap så ofte, oplever.

I denne video er han på Antarktis med Mr. Beast. Og det er vildt.

Jeg er næsegrus beundring for den måde, som Mr. Beast bruger sin plads i verden. Både til at forankre den, såvel som forandre den. I en særlig smuk udgave af et catch 22 bruger han pengene fra en Youtubevideo til at sikre dem, der er med kan se den.

Indlevelse eller oplevelse

Kirkby Ferguson er en helt. På samme måde som Double Dee and Steinski er. De forandrer den måde vi tænker ting skal være og den måde vi forventer de skal være. Det sætter sig og gør en masse forskel, som kan være virkelig irriterende, men også forandrende. Skal du kun se en ting, så sørg for det er denne!


Fik du den første omgang Youtube for voksne med? Ellers finder du den ved at klikke her.

Og hvis du vil gøre mig en tjeneste, så del dette opslag, hvis du synes andre kunne få noget ud af det. Jo flere der læser og finder dette, jo mere udgiver jeg.

Patrick Damsted

Patrick Damsted

Nysgerrigt undersøger og beskriver Patrick vores menneskelige erfaringer og indsigter - og de blinde vinkler, som påvirker vores hverdag og livskvalitet.