Guide til Youtube for voksne

En variant over Youtubes logo

Sidst jeg så tv var i 2014. Jeg ser det kun når folk betaler mig for det. Hvis jeg kan vælge mellem en streamingtjeneste og Youtube, så vælger jeg altid Youtube. Men jeg skal være ærlig, det kan være svært at finde det bedste, for hvis du skulle se alt, der udkom på Youtube i dag (altså i disse 24 timer) skulle du bruge godt 65 år på at se det igennem. Så lad mig hjælpe dig igang!

Er du voksen og tænker, Youtube er ikke relevant for mig, så er her ti årsager til at tænke den tanke om! For det kunne ikke være federe, at være voksen og have fri skærmtid på tuben.

Der er ingen særlig rækkefølge, den er tilfældig.

Fra NASA til Youtube

Mark Rober er en amerikansk ingeniør, der var en del af teamet bag Curiosity Rover, der landede på Mars i 2012. Efter hans tid i NASA og hos Apple har Rober udlevet en langt mere fri karriere, hvor han lærer børn og voksne, at kunne bygge alt. Hans videoer favner bredt, fra årlige ydmygelser af scammere til Olympiske Lege for egern i baghaven.

Fra VVS til Video

Colin Furze er nok den englænder, der har lavet det sjoveste og fedeste karriereskift nogensinde. Fra VVSer til videoer på Youtube. Igennem mange år har hans projekter antaget vildere og vildere form og det virker ikke, som hverken fantasi eller kreative ambitioner bliver skruet ned foreløbigt.

Vi akkumuluerer, vi akkumuluerer...

Svenske Simone Giertz, der er bosat i USA, er en af de helt tydelige stjerner på maker-himlen. Hendes egen kanal er sjov og hun er skæv på den fede måde. Men også personlig. Gennem flere operationer i hjernen og personlige op og nedture, har hun altid formået, at holde kontakt og være personlig uden at blive privat. Her er hun sammen med amerikanske Cleo Abrams, som kommer ud af mediehuset Vox, hvorfra hun er gået solo. De er supergode, hver for sig - her er de fantastiske sammen. Mens de bygger et fusionsapparat i baghaven.

Kan vi klare det? Ja, vi kan!

Det er sjovt, at se sit land udefra. The B1M er engelske Fred Mills kanal, der fokuserer på alt omkring det at bygge. Fra arkitektur over byplanlægning til ingeniørens arbejde. Tænker du det er kedeligt og foregår i et koldt skur med plastiktoilet, så er du helt gal på den. Det er måske det mest spændende område, man kan tænke sig. Hvorfor ser vores verden, byer og hjem ud som de gør? Det forklarer Fred på en superfin måde. I nedenstående har han kastet sig ud i Femernforbindelsen.

Kom med på klapsædet

Dutch Pilot Girl er ikke for alle. Jeg elsker at flyve og elsker at være med i cockpittet. En af de piloter, der udgiver på Youtube (og der er mange) er Michelle Gooris, som begyndte sin kanal i en periode, hvor hun var mellem pilotjob.  Det er få, der laver så fine videoer af indflyvninger og landinger, som Michelle. Beriget med data og indsigt. Lige til at både nørde og fortabe sig i. Her håndlander hun på Lesbos.

Ørnens lov

Nu vi er ved nørderiet... Devin James Stone blev uddannet advokat i 2008 og har siden vundet retssager for milliarder af dollars. Men når han skal have det sjovt, så bruger han sin tid på at lære os andre at tænke som en (amerikansk) advokat. Og det må man sige han gør godt og underholdende.

Emmas verden

Emma Chamberlain er en helt utrolig stærk Youtuber, der dels har udviklet sit eget kaffebrand og dels bruges som model for og vært på de absolut mest fashionable brands. Hun har haft en omskiftelig og vild periode, efterfulgt af en meget stille og introvert periode og nu er hun på rejse med sin far, som fotograf. Og her besøger hun København. Hun er i mine øjne en fantastisk fortæller og helt sin egen.

Konkurs og skaldet

Engelske Benjamin Rich indleverede sin konkursbegæring, startede en Youtubekanal og rejste. Til alle de steder ingen gider rejse til. Mødte alle de mennesker ingen gider møde. Og fortalte alle de historier, som ingen gider høre. Indtil de gjorde. Fordi han formidler, særligt østeuropa og Rusland, så eminent. Nu er han for evigt smidt ud af Rusland, men alle hans rejser ligger der stadig og det er som intet andet du har set.

Kulturformidling og forståelse

Hvis du, ligesom jeg, trænger til at blive taget i hånden og ført ind i moderne kultur, så vil du helt sikkert også synes Two Gay Matts er fantastiske. To kulturforbrugere, der kaster sig selv ind i oplevelserne og formidler dem, med stærke meninger og virkelig personlige reaktioner. Jeg elsker det og får så meget helhed og perspektiv på musik, teater, film og en bunke andet. Her oplever Matt og Matt Taylor Swifts 10 minutters version af All Too Well og lægger samtidig et helt nyt lag på oplevelsen.

Welcome back Casey

Der er to store stilarter på Youtube. Den ene er defineret og perfektioneret af Mr. Beast. Den anden af Casey Neistat. I sig selv en fantastisk historie om en ung dreng, der vil arbejde med film og video og som tager til New York og skaber sig et liv, der er større end livet og en integral del af byen. Efter nogle år i hi på vestkysten er han tilbage og tilbage på Youtube også.

Familiens spændende får

Casey er nem og ligetil. Sjov og rund. Storebror Van er knudret og kræver mere. Eftertænksom og firkantet. Jeg elsker alt ved det.

Klip!

Når jeg ikke kan komme igang med fysisk arbejde, så sætter jeg Beau Miles selvbiografi The Backyard Adventurer på og så ruller hjulene så meget lettere. Jeg tror jeg har hørt den 10 gange nu. Og han er stadig fantastisk. Beau finder ting og bruger dem. Om det er en gammel flaske rødvin i vejkanten eller et hus, der skal rives ned. Han tager det med og giver det nyt liv. Og så hader han, at blive klippet. 100% spejl for mig. Det værste jeg ved.

Hello sportsracers!

Åh, ZeFrank. Den første i min verden, der virkelig brugte internettet til at underholde. Jeg elskede ZeFrank fra første dag på nettet. I 2001 sendte han en fødselsdagsinvitation til 17 venner - og den gik viralt. Sikkert fordi den var lige så sjov, quirky og fantastisk som han var. Og stadig er. Hans nuværende serie på Youtube hedder True Facts og viser tydeligt, at han ikke bare er i fin form, han er fantastisk til form!

Det var det. De ovenstående giver mig ugentligt en masse, som jeg ikke vidste jeg savnede og heller ikke ved hvor jeg ellers skulle finde. Nu er du tippet. Jeg håber det gør dit liv sjovere, klogere og mere spændende!


Kunne du lide denne opsummering og guide? Så fortæl det til mig, i kommentarsporet, hvor du fandt den. Jeg har et par stykker mere, som jeg gerne vil lave og udgive, hvis du finder glæde og værdi i denne.

Patrick Damsted

Patrick Damsted

Nysgerrigt undersøger og beskriver Patrick vores menneskelige erfaringer og indsigter - og de blinde vinkler, som påvirker vores hverdag og livskvalitet.