Brev til borgmesteren

H.C. Andersen skriver et brev til borgmesteren i Odense
Kære købstadsborgmester Rahbek Juel, Æresborger Andersen her. 

Kære købstadsborgmester Rahbek Juel,

Æresborger Andersen her.

Man skal jo stå model til mangt og meget og det gør jeg med glæde efter den fine fest i 1867, men måske kunne man godt justere enkelte ting til det bedre.

Jeg er jo ganske beæret over at den lokale lufthavn bærer mit navn, men jeg forstår at det er så som så med faktiske flyvninger? Jeg vil gerne påpege at jeg udtalte “at rejse er at leve”, ikke “at lege med modelpropeller og minihelikoptere er at leve”. Måske kunne man revurdere om mine navnetræk kunne bruges bedre andre steder? Måske på noget med lidt mere schwung?

Jeg har et forslag. Den gode banegård bærer jo navnet Odense Banegård Center og måske denne knudeplads for trafik over land og by, kunne døbes HCA-Centret?

I hvert fald er det mig magtpåliggende, at mit navn ikke skal bruges på en modelflyveplads, der ligger udenfor lands lov og ret. Jeg håber de vil kigge på min indstilling borgmester Rahbek Juel.

Jeg har jo altid fundet det en kende spøjst, at der er så mange sportsbegivenheder, der bærer mit navn, når jeg nu selv kun yndede meget lidt og let sport. Så lidt som muligt og så let som muligt. Men lad nu det ligge. Ligesom mig.

Det let slidte og noget bedagede hotel i midtbyen som bærer mine navnetræk er måske også på en liste af ting og steder, der måske havde mere glæde af at bære et andet navn eller blive renoveret. Ud fra beretninger, der bliver mig givet, minder det mere om Hotel Postgården, der var så rasende utæt, at mine dage i fattigskolen virkede velopvarmede i sammenligning. Vil de ikke kigge på det borgmester Rahbek Juel?

Nu har jeg jo ikke mulighed for at stemme på dem, men jeg kan da kaste en kærlig tanke på dem i ny og næ når der skal krydses i dagbogen. Særligt hvis de vil kigge på en lille ting, der dog misfornøjer mig mere end noget andet. Der findes en årlig begivenhed, der kaldes HCA Festivals. En del af dette er aktiviteten Magiske Dage. Jeg forstår ikke, hvorfor man ikke ønsker en strikthed i navngivningen, således man kaldte dette for HCA Magiske Dage, således man ikke blev forvirret. Men faktisk forstår jeg, at disse magiske dage er en fejring af en ikke odenseansk forfatter. Faktisk en udenlandsk kvinde. Og jeg erfarer samtidig at HCA Festivals som sådan ikke er en fejring af mig, men af kultur? Der synes jeg det var mere nærliggende at gribe i byens egen barm og beundre mine værker, som jo sagtens kan tåle al den kærlighed som byen overhovedet kan mønstre. Mesterværker, som de jo er.

Sidst en lille opfordring. Jeg ved at min samtidige C.F. Tietgen har fået både en plakette placeret to meter oppe og til højre for Magasins indgang OG en hel såkaldt industribydel opkaldt efter sig og derfor tænker jeg, at ville advare mod det griber om sig. Så meget betød manden der grundlagde bankvæsenet, et verdensomspændende telegrafnet og den danske jernbane jo heller ikke for Odense. Der tænker jeg, det er tid til at bremse lidt op med uddelingen af navnetræk, så det ikke bliver udhulet.

Mine forslag hermed afleveret, må de vække inspiration og blive udført.

Deres hengivne

Hans Christian

Patrick Damsted

Patrick Damsted

Nysgerrigt undersøger og beskriver Patrick vores menneskelige erfaringer og indsigter - og de blinde vinkler, som påvirker vores hverdag og livskvalitet.