Succes over natten er sjældent skabt over natten

Bogstaver der skriver ordet bingo
Det kan godt være successen kommer hurtigt, men den vokser langsomt. 

Succes er en mærkelig størrelse. Hvad er det publikum fejrer, når en musiker bryder igennem og manifesterer sig? Er det de tusinder nætter ved et skrivebord, klemt ind mellem for sent i seng og for sent op? Hvad er det læseren føler i digtet, er det de tusinde tekster, der ikke blev andet end krøllet sammen? Hvad er det vi relaterer til på TikTok? De mange dage foran et kamera, der ikke gik viralt?

Nej. Vi fejrer den del vi er del af. Den enkelte bid af rejsen, der er det forarbejdede og præsenterede. Det lille øjeblik, der er ment til at blive delt af andre. Og det vi deler er gevinsten, der retfærdiggør den ensomme, lange vejs utallige bump og sår.

For det meste er det fint. Du behøver ikke kende Jimmys baghistorie, som barn af en enlig mor i det amerikanske militær, for at sætte pris på Mr. Beast. Du behøver ikke vide Casey fik sin søn Owen da han var bare 17 år og pendlede mellem New York og Connecticut i årevis, for at synes hans fortællinger er skarpe. Eller at Post Malone sad alene med depression på sit værelse efter skole og dér fandt sin stemme og musikken, som en ultimativ redning, for at kunne udtrykke dybderne før de trak ham helt ned.

Men hvis du kigger på dem og vil det samme som dem, så er det godt at vide, at de blev kendte på kort tid, men de voksede over lang. Oftest er overnight succes ikke sket over natten.

13 fald mod toppen

I 2011 udgav en relativt ukendt cyklist i New York en film, der skulle blive en klassiker. Den hedder Bike Lanes og er af Casey Neistat. Han fandt sin filmsprog i lære hos kunstneren Tom Sachs, der også inspirerede storebroderen Van Neistat (mere om ham en anden dag). Og ja, de havde virale hits før noget kunne gå viralt. Men det var mest en svinehård filmskole uden lærere og andre elever, der skabte Casey Neistats udtryk.

Casey Neistat blev på mange måder posterboy for den guldalder på Youtube, der havde den daglige vlog i centrum. Hver dag i 534 dage udgav han en video om livet nøjagtig den dag. Men inden da havde han øvet sig i mange år og satset hundrede procent på at arbejde med film.

Bike Lanes af Casey Neistat

10.000 timer i mørket

Intet sted i afhandlingen The Role of Deliberate Practice in the Acquisition of Expert Performance, skrevet af forskerne Ericsson, Krampe, and Tesch-Romer, står der, at hvis du udfører en aktivitet i 10.000 timer så bliver du ekspert. Den præcise beskrivelse er, at hvis du koncentreret og fokuseret øver i 4 timer om dagen, 5 dage om ugen i 10 år, så bliver du ekspert.

Post Malone tilbragte eftermiddagene efter skole i et depressivt mørke, hvor musikken blev en mulighed for at samle tanker og følelser i et udtryk, der tydeligt er båret af den smerte og fortvivlelse han er blevet ekspert i at forløse som kunst.

Ikke fordi han ville være musiker. Det var tilfældigvis musikken der holdt ham i live.

Post Malone hos Howard Stern

Reputation

I was born to raise hell, I was born to take pills, I was born to chase mills, I was born to cave in, I was born to fuck hoes, I was born to fuck up, I was born, What a shame

Post Malones seneste er Reputation, hvor han ikke lægger skjul på dobbeltheden i ham, mellem tvivlen og overmodet, mellem at være god til noget og blive kendt for at være god til noget, mellem livet og dødsdriften.

Post Malone "Reputation"

Jimmy

Casey Neistat opfandt ikke vlog, men han definerede genren og gjorde den kendt og sin egen. På samme måde har Jimmy Donaldson ikke opfundet udfordringsgenren, men har har bestemt defineret den på sin helt egen måde.

Han blev Mr. Beast da han oprettede en konto på Xbox, som tilfældigt gav ham gamernavnet. Det har tjent ham godt siden. Ligesom han har tjent godt siden. Men inden da, var der en dekade af flid, fedt og snyd for at blive verdens største Youtuber.

I denne dokumentar får du et kig ind i fortiden, nutiden og ret sikkert fremtiden. Ikke kun for Mr. Beast, men også Youtube såvel som mediebranchen. Jimmys måde at drive alt, fra ideudvikling, produktion, studie, platforme og distribution kan alle lære af. Jo større og mere etableret, jo mere er der at lære af Jimmy.

Dokumentaren om Mr. Beast er et fint kig ned i turen mod toppen og livet bag kameraet. 

Du kan Ryan og rejse

Ryan Trahan oprettede sin Youtubekonto i 2013 og den første lange tid handlede kanalen om træning og løb. Han havde et peak med enkelte videoer og steg betydeligt i abonnementsskare i den periode, hvor vlogs var den store bevægelse på platformen. Men aldrig på den måde, som hans tredie bølge skaber nu.

I dag er han forankret i udfordringstrenden og er midt i at redefinere den. Samtidig med at pennyen skal udfases af den amerikanske økonomi, rejser han på tværs af USA med bare en enkelt penny på lommen og samler samtidig ind med målet om at kunne donere 1.000.000 måltider til værdigt trængende.

Han kombinerer genrerne perfekt. Med en daglig udgave, som vi kender fra vloggen og en værdig sag, som vi elsker fra de bedste udfordringsvideoer er han på vej til at blive et endnu større hit.

Målet for Ryans rejse er, at give Mr. Beast en penny

Ryan er i mine øjne virkelig likeable og dygtig. Han er en del af den nye generation, der er mere end uimponeret over medier og eksponering. Han taler ikke i øjenhøjde. Han er øjenhøjde. Han skaber ikke community, han er med i et community. Og så udlever han hvad utrolig mange mennesker på jordkloden forsøger lige nu. At klare sig for langt mindre end de plejer.

Det lyder beregnet og er det måske. Men kalkulen bliver leveret i en nærværende og super chill produktion, som endnu en gang viser hvorfor gamle medier skal ryste i bukserne. For nylig tilbragte jeg et par dage i Faldsled og så bl.a. en kommende tv-produktion, der havde næsten samme fortælling som Ryan rejse gennem byen. Med store armbevægelser og som sædvanlig med en kendt, der er kendt for at være kendt. Et hold, der er et teknisk hold. Og en tilrettelægger, der har gået i realityskole.

Jeg siger ikke, at de producerer noget skidt. Der skal nok være hundreder af tusinder, der ser tv-programmet når det bliver sendt. Men mit gæt er, at flere danskere ser Ryan. Ikke fordi han er stor på Youtube. Men fordi han er perfekt til tiden. Det er ikke algoritmen, mediet eller mediestøtten, der afgør det her. Det bliver afgjort af hvem der fortæller de mest nærværende historier på den mest tidssvarende måde.

Stoisk storytelling

Hvorfor er det vi har så svært ved at holde af os selv, som dem vi er? Måske fordi vi er de eneste, der kender os fuldstændig. Med alle vores fejl og mangler. Håb og drømme. Usikkerhed og famlen. Hvad nu hvis vi gav os selv den samme tålmodighed og kærlighed, som vi giver andre?

Inspirationen til denne uges video kom fra stoicismen. En filosofisk retning, der blandt andet giver os idéen om hævn, at den primært er et sidste og temmelig desperat forsøg på, at ændre andre fremfor sig selv. Stoicisme er en filosofisk tænkemåde, der blev grundlagt for mere end 2000 år siden. Men det havde nok ikke imponeret grundlæggerne af tankegangen. For selve grundidéen med den stoiske filosofi er, at undgå at fanget i sine følelsers vold og lade dem rive sig med.

På gensyn

Det var alt for denne gang, men en ny samling inspiration er lige om hjørnet.

Lige nu er vi 11 i denne lille kreds og jeg vil gerne bede dig om at udvide kredsen med de, som du mener kan have glæde af at være med. Derfor:

Del med nogen du mener kan have glæde af det og husk at abonnere, hvis du ikke allerede er på listen

Hilsner Patrick

Patrick Damsted

Patrick Damsted

Nysgerrigt undersøger og beskriver Patrick vores menneskelige erfaringer og indsigter - og de blinde vinkler, som påvirker vores hverdag og livskvalitet.