Alle starter et sted - selv julemanden har været grøn
Der var engang tre jomfruer i Patara, der ikke havde en medgift af nævneværdig størrelse, fordi deres far havde mistet alle sine penge. Faktisk var familien så fattig at faderen overvejede at sælge kvinderne til et bordel. Biskoppen fik nys om sagen. På tre natlige besøg kastede han en pose guldmønter ind af vinduet, som landede i de sko og sokker, som stod fremme foran ilden, for at tørre natten over.
Faderen brugte pengene som medgift, så kvinderne undslap bordellet. Ja, det var sandelig en anden tid. Biskoppen hed Nikolaus og dannede grundlaget for myten om julemanden, der giver folk det de ønsker sig i en sok om natten.
Nikolaus var i mange år klædt som en biskop, for det var jo det han var. Faktisk i hundredvis af år - indtil han landede i hænderne på Thomas Nast.
Nast kom til USA fra Bayern i Tyskland, da han var 6 år. Han var elendig til at gå i skole. Han ville hellere tegne - og heldigvis for det. Han er opfinderen af den tegnede amerikanske satire, som stadig holder magten ansvarlig og udfordrer det etablerede.
Nast menes at være medvirkende til valget af fem amerikanske præsidenter og han gik så tæt på datidens korrupte politiske inderkreds i New York, at de tilbød ham USD 100.000,- for at stoppe med at udgive tegninger om dem. Det forhandlede han op til USD 500.000,- før han afviste bestikkelsen. Senere sagde han: “Det kom ikke til at ske. Jeg besluttede mig for at sætte nogle af disse guter bag tremmer i stedet”.
Mens han var udsendt for nyhedsmagasinet Harper Weekly, for at sende tegninger hjem fra den amerikanske borgerkrig, ikke satiriske, men som dokumentation, begyndte han at rode med julemandens fremtoning.
Thomas Nast har været definerende for den formgivning, som vi kender i dag, af flere af de helt store amerikanske visuelle ikoner. Republikanernes elefant, Demokraternes æsel, Uncle Sam og julemanden.
Uden Nast havde julemanden været en tynd biskop med en hang til pavehatte, trekantet skæg og grønne kåber. Nu blev han en jovial og tyk mand, med busket skæg og røde jakker. Der besøgte soldaterne ved fronten, såvel som børnene mens de sov. Og ja, det udtryk blev den direkte inspiration til Coca Colas berømte julereklame, hvor børnene i huset overrasker julemanden med en sodavand på kaminhylden.
Thomas Nast døde fattig, men fordi han var ubestikkelig og udviklede satiren, har han efterladt os alle en stor arv,. Og det er faktisk den største gave i den historie.
Rigtig glædelig jul
Patrick