Storytelling - historien om dit produkt

Gamle bøger der skal forklare at dette er en tekst fra arkivet
En tekst fra arkivet

Næsten alt vi foretager os, indbefatter at vi kommunikerer nogle værdier om os selv. Ofte bare overfor os selv, men til tider også overfor andre. Vi kan flytte behovstilfredsstillelsen et skridt op ad udviklingspyramiden og tænke mere på, om den fødevare vi indkøber, giver god samvittighed end om den mætter. Vi skal nok blive mætte, så nu handler det om produktets merværdi. Hvad det kan give forbrugeren mere end mæthed.

Digteren Søren Ulrik Thomsen fortalte i et interview i Weekendavisen, at det der gør os unikke, ifølge hans opfattelse, ikke er alt det indre. I virkeligheden er de ting vi vælger at gemme meget ens. De ting vi skammer os over, de mindreværdsfølelser og de fantasier, som vi holder for os selv, er ikke dem der gør os individuelle. Snarere tværtimod, de er så ens det næsten gør ondt. Det er de sider vi vælger at vise omverdenen, der gør os individuelle. Det argument falder godt i tråd med idéen om at vi hele tiden fortæller historier om hvordan vi gerne vil opfattes.

Hvis produkterne skal hjælpe forbrugeren med at fortælle en historie så må produktets producent også gøre sig klart hvad det er for en historie han vil fortælle. Derefter må den fortælling bygges op og bygges ind i produktet. Der skal defineres hvad produktet kan gøre for hvilken målgruppe. Eller sagt på en anden måde, man skal vide hvad man vil sine kunder, mere end at tjene penge på dem.

Hvis man nogensinde har kunne slippe af sted med at knytte tomme værdier til et produkt og kompensere med et øget kampagnetryk så er den tid overstået. Der er nødt til at være en reel værdi for forbrugeren ellers ser han tomheden. Krisen i den såkaldte nye økonomi viser med al tydelighed at hvis man ikke har en kerneværdi i sit produkt så har man ikke et produkt.

Det blev udråbt som fremtidens måde at handle på. Men når nu man ikke kunne prøve skoen, den for øvrigt kostede mere end i en analog butik og den så havde en leveringstid på 6 uger, hvor er værdien så? De der overlevede gjorde det ved fra starten at have en sand og reel værdi for kunden. F.eks. lave priser, solide mængder af information eller et udvalg af varer der var født til at blive formidlet på nettet.

De producenter der ikke leverer værdi for kunden bliver glemt og forsvinder. Hvorimod der der altid har leveret værdi dårligt kan holde sig skjult. Pludselig dukker Dr. Martens sko op og bliver et varigt fænomen. En morgen opdager producenterne af Kansas arbejdstøj at de unge har taget det til sig. Caterpillar, Leatherman, Maglite - listen af værdibaserede produkter fortsætter.

Det er produkter der blev opdaget fordi det var helt klart hvilken værdi de har for forbrugeren og så er de med til at fortælle en historie om både producent og forbruger. Det er en styrke i en tid hvor alle kæmper om opmærksomhed, både produkter, producenter og forbrugere.

*Dette er en tekst, der er skrevet for år tilbage. Jeg kan være blevet klogere, det samme gælder resten af verden.

Patrick Damsted

Patrick Damsted

Nysgerrigt undersøger og beskriver Patrick vores menneskelige erfaringer og indsigter - og de blinde vinkler, som påvirker vores hverdag og livskvalitet.