Den nyopførte bykerne i Odense rives ned og genopføres, efter mand skriver i kommentarspor, at det kunne han have gjort bedre.

Kran over Odenses bymidte
"Her var en mand, der kaldte vores arbejde skide grimt og uinspirerende og samtidig skrev, at det kunne han have gjort meget bedre”, fortæller stadsarkitekt Hans Møller

“Vi var netop ved at lægge sidste hånd på arbejdet og pakke sammen, da jeg læste en kommentar på Fyens.dk under en artikel om vores nyopførte bykerne. Her var en mand, der kaldte vores arbejde grimt og uinspirerende og samtidig skrev, at det kunne han have gjort meget bedre”, fortæller stadsarkitekt Hans Møller, der har arbejdet med omdannelsen og etableringen af den nye bykerne i Odense i mere end 25 år.

“Det er klart, at når nogen skriver med så stor overbevisning, så vækker det jo min nysgerrighed og jeg besluttede mig for at lægge alt til side og omgående kontakte manden”, forklarer Hans Møller.

“Jeg var lidt overrasket over at høre fra dem, men kunne ikke tale da de ringede. Jeg stod midt i en pot billard på Slotskroen og var lige ved at vinde et sæt fra Allan, så jeg bad dem ringe tilbage dagen efter”, siger Ivar Husum, som vi møder på samme beværtning. Herfra har Ivar fulgt omdannelsen af byen siden begyndelsen af projektet og hans utilfredshed har været konstant. “Det er pissegrimt og jeg har fået mudder på fødderne stort set hver dag, det kunne godt have været planlagt meget bedre”, forklarer Ivar Husum, inden han bunder sin tredje øl.

Nedlæggelsen af en stor hovedfærdselsåre midt i byen og oprettelsen af en helt ny bydel med mange nye bygninger, hvoraf den højeste er over 60 meter, har pågået over de seneste årtier og er resultatet af en byrådsbeslutning fra 2008. Arbejdet er netop ved at nå sin slutning. Man kan jo med rette stille spørgsmålet om det ikke er lidt sent i processen at stadsarkitekten sadler om, men Hans Møller tvivler ikke.

“Dette er et projekt, der har kørt i en lukket gruppe af byråd, magistrat, stadsarkitekt og 100 virksomheder med over 10.000 specialiserede medarbejdere. Vi vidste jo ikke, at der var en borger derude, som faktisk kunne gøre det bedre end os. Det gør vi nu og jeg føler mig forpligtet til at handle”, pointerer Hans Møller.

Ivar Husum har heller ikke følt sig klar til at henvende sig før nu. “Jeg har jo ikke set det færdigt før nu, så jeg anede ikke, at jeg kunne gøre det bedre. Det stod først klart for mig i mandags, da jeg så et billede på avisens hjemmeside”, siger han.

Konsekvensen er klar. Alle opførte bygninger bliver revet ned hurtigst muligt og bortskaffet, så der kan skaffes plads og rum til Ivar Husums visioner for den nye bymidte. Og de er mange. “Det skal være nemt at pante flasker. Jeg skal kunne parkere min knallert i tørvejr udenfor de vigtigste værtshuse. Jeg savner den summende lyd af tung trafik gennem byen dag og nat. Og så har jeg altid elsket synet af fodboldfans, der blokerer trafikken på store veje og ødelæggende driver gennem bymiljøer, mens de synger nedsættende om deres modstandere og sætter klistermærker på alting. Det skal der være plads til og det bliver der”, lover Ivar Husum.

Stadsarkitekt Hans Møller fortryder ikke, på trods af forløbet. “Jeg kan jo godt sidder her og ønske at Ivar havde fortalt at han kunne gøre det bedre end os tidligere, det havde været meget billigere, men når nu det skal være, så er jeg bare glad for, at der ikke nåede at flytte flere borgere ind, som vi nu skal genhuse”.

Selv er Ivar Husum klar til at skabe sin vision, der dog er løbet ind i praktiske udfordringer fra begyndelsen. “Det sværeste er sgu at skaffe en blok med ternet papir, som jeg kan tegne det nye på. Her på værthuset har de kun Yatzyblokke, så jeg skal lige en tur i Tusind Ting og købe en blok på kridt når de åbner”, slutter Ivar Husum.

*Den ovenstående tekst er satire.

Patrick Damsted

Patrick Damsted

Nysgerrigt undersøger og beskriver Patrick vores menneskelige erfaringer og indsigter - og de blinde vinkler, som påvirker vores hverdag og livskvalitet.