De bogstaver vi skrev 2014 med

Nytårsfyrværkeri
Det er godt at få det man ønsker, men det bedste er når man opdager, at det virkelig var som man håbede det ville være.

Set på afstand, ser mange ting ens ud. Tæt på er der små forskelle, der gør store forskelle. F.eks. de tre små ekstra bogstaver som vi lokalt tilfører alfabetets DNA i Danmark. Her er de bogstaver min del af 2014 blev skrevet med. (og ja, der mangler stadig 7 – fill me in).

A for Andtagelser
Jeg stopper aldrig med at blive overrasket over, hvor store beslutninger og investeringer, der bliver gjort på tvivlsomme antagelser. Mediebranchen investerer tungt, specielt broadcast, i de sociale medier for tiden. Man vil have noget af det spotlight, der er på de sociale platforme. Og man vil betale næsten hvad som helst for det. Kynisk set er det en gentagelse af avisernes forsøg på digitalisering. De knokler løs på at bryde en digital væg ned fremfor at gå ind ad døren. Og det er en kæmpe omvej. Prøv at lytte virkeligt efter næste gang du hører om deres antagelser og planer. Ja, det er historien om det grønne land eller landet der flyder med mælk og honning, men det er aldrig målbart og alle erfaringer, der er gjort og kvantificeret viser en helt anden historie om meget tørre marker. (Ja, jeg fik sneget and ind i overskriften – jeg elsker and og ville gerne skrive om and, men tænkte at broadcastmediernes ynkelige færd på de sociale medier havde bredere interesse end min smag).

B for broadcast
Radio og tv rystede en smule i 2014 – og kommer til at ryste lidt mere i 2015. Det danske marked har været i en meget fastlåst tilstand i mange år efterhånden – men nu begynder det at ændre sig efter stilstanden. Magtbalancen jævner sig en smule på radiomarkedet mellem public service og de kommercielle, men forskellen er historisk så stor, så der skal meget til at noget decideret tipper.

En almindelig dansker over 12 år hører stadig 14 timer og 39 minutters radio om ugen og ser over 22 timers tv hver uge. Så der er lidt at tage af. Streaming vil overtage endnu mere – men det vigtige skift på tv bliver forandringen af sidekanaler lavet til målgrupper til sidekanaler, der er baseret på genrer og interesser.

C for Content is king
Det er værd at gå tilbage og genlæse Bill Gates klassiske skriv: “Content is king”, som han skrev i 1996. Han har fat i den helt rette retning og specielt er han fremadskuende, da han skriver: “Content is where I expect much of the real money will be made on the Internet, just as it was in broadcasting”.

Det sjove er at denne klumme, som meget præcist forudsiger en nær fremtid er meget præcis i trenden, men helt upræcis i detaljerne. Så snart vi går fra indsigten til antagelserne om hvordan indsigten forløses går det helt haywire. Derfor står vi nu ved samme sted som i 1996, bare med nye antagelser. Heldigvis også med en ny bunke indsigter, så lad os udforske dem.

Content Is King by Bill Gates
Here’s the original Content is King article written by Bill Gates back in 1996.

D for Digitalisering
Endnu en antagelse er at digitalisering i sig selv er en fordel. Det er ikke nødvendigvis sandt og slet ikke når vi ikke bruger kompetente kræfter til det. Udviklingen går ikke ret godt og sikkerheden hænger i laser. Løsningen er at nu trykker vi “enter” og så kører det med cybersikkerheden bare. Mens man stille mumler ordene elektroniske patientjournaler, Rejsekortet, Polsag, NemID, regeringens digitaliseringsstrategi og cybersikkerhedsstrategi, giver Corydon og Wammen den største invitation til hackerteams over hele jorden. Det kunne også være D for Dumt.

E for Endless scrolling
Kan du huske buyers remorse? Følelsen af at ham gutten i reklamen fik løst alle problemer i verden med den nye opdatering af Windows eller med et kort fra American Express. Sjovt nok føltes din tomhed endnu større efter du opdaterede eller kom til kort. For broadcastmedier er følelsen af buyers remorse godt beskrevet af Bruce Springsteen i sangen “57 channels and nothing on”. For streamingtjenester, som Netflix og YouTube, er endless scrolling, altså følelsen af at scrolle efter noget man gider se uden at trykke play, mareridtet. Hvordan man undgår endless scrolling er et vigtigt fokuspunkt i al playerudvikling og al streamingtjeneste. Det burde det også være for DR.dk og TV2.dk.

F for Facebook
Den bedste aktie i min portfolio i 2014. Den stiger og stiger. Blandt andet fordi broadcastmedierne tilfører den så mange ressourcer. Der kan ikke gå længe før det typiske krav om at den nyeste tjeneste skal sende penge retur til de gamle, fordi de synes det går lidt for godt dukker op. (aka aviserne mod Google, filmproducenterne mod infrastrukturejerne, infrastrukturejerne mod distributørerne osv. I ende- og historieløst loop).

G for Gourmet
Jeg er vild med at Odense har fået indtil flere kokke, der ønsker at give den gas og sikre et godt gastronomisk miljø i byen. Respekt til No. 61 – det er fandme bistro på den fede måde, hver gang. Tak for Kok & Vin – det er suverænt, at det findes og at niveauet bare ligger højt og stabilt. Og tak for Pasfall ved Brandts. Det skaber en triangel af lækkerhed, som byen manglede.

Søren på Grønttorvet er bare suveræn til at sikre det danske køkken og lørdagsfrokosten. Det er skønt, der kræses for vores traditioner også.

2014 gav også en decideret mindblowing oplevelse. Min kulinariske verden er for evigt forandret efter et besøg på Dinner by Heston Blumenthal på Mandarin Oriental. Her er en oplevelse, der ikke kan forklares – den kan kun sanses og kun ved at være tilstede med alle sanser. Det endte med at blive en stor udvidelse af det rum jeg troede, der var at opleve mad i.

H for Hotdogs
En kæmpetrend i udlandet, der må ramme vores land om lidt. Fra Herman ze Germans bud på en opdatering af det tyske take til Bubbledogs bud på en champagne/hotdog-bar er sgu interessant (begge i London). Det eneste jeg kan ærgre mig over er at jeg ramte Chicago efter legendariske Hot Doug´s var lukket. Der er nogle fantastiske svar i dette interview med Doug Sohn, om hvorfor han lukkede en restaurant, hvor folk stod i timevis kø for at få en foie gras hotdog.

http://www.chicagotribune.com/entertainment/dining/chi-hot-dougs-the-exit-interview-20140929-story.html#page=2

I for…

J for…

K for Kønskamp
Jeg har to døtre, som jeg ønsker skal have samme muligheder, tryghed og lige vilkår, som de drenge, der vokser op samtidigt. Jeg tror bare ikke det kommer ud af en genoptaget kønskamp, hvor kønnene pligtskyldigt indtager deres skyttegrave. Det her handler ikke om mænd, der klynker over kvinder stiller krav til deres mænd eller folk, der ser spøgelser. Hvis Disneys juleshow kan få mine døtre til at tro kvinder er mindre værd end mænd har jeg fejlet grusomt som forælder. Dette handler om at tænke og behandle mennesker ens gennem deres opvækst, så de naturligt forventer ligestilling.

L for Lokkemad
Der findes et særligt og specielt ondt sted, som djævelen har indrettet i helvede til alle, der arbejder med click bait i overskrifter. Røvhuller!

M for Mod
Hvor er der frygteligt meget angst i vores verden. Som forælder. På job. I uddannelserne. Blandt politikerne. I politiet. På datingsiderne. I avisen. Det kræver meget mod at lade virkeligheden definere sig selv i 2014 og ikke bare løbe med angsten.

N for Netneutralitet
Eller bare N for NEJ – det skal der ikke pilles ved. Trafik er trafik. Data er data. Neutralitet er neutralitet.

O for Odense
Over de kommende få år, bliver der bygget infrastruktur og nye boliger for over 40 milliarder i Odense. I den sammenhæng skal man huske, at de der skriver uendelige strømme af klagende indlæg, f.eks. over Stigefærgen (aka verdens korteste færgeoverfart) lukkes, som konsekvens af åbningen af Odinsbroen (aka Nordeuropas største svingbro), hvor de hænger alle fra borgmesteren til os der er uenige med dem, ud i perfide vendinger, nok er dem der har bedst tid og mindst interesse i at verden bevæger sig fremad.

P for Pappa
Jeg elsker at se enkelte himlende og forknytte mennesker i supermarkedet, der tror jeg har et Prins Henrik-syndrom, når mine halvt norske døtre kalder mig Pappa i offentligheden.

Q for QWERTY
En af de tanker jeg oftest leger med er sætningen: “Først skaber mennesket værktøjerne og så begynder værktøjet at skabe mennesket”, som er en rigtig fin indføring til hvorfor vi skal være på vagt overfor, hvorfor vi gør ting og hvordan vores processer ofte er afledt af gamle og måske bedagede indsigter, der nu låser os fast. Jeg synes ofte jeg støder på ting i hverdagen, hvor vi egentlig bruger meget tid på at arbejde rundt om problemer eller krav, der tilhører en helt anden tid.

En påmindelse er QWERTY-tastaturet, der blev patenteret i 1868 og er konstrueret, så de bogstaver, der optræder oftest i det engelske alfabet, er spredt ud, så armene på en skrivemaskine kan nå at falde tilbage uden at filtres ind i den næste arm. På min helt armløse og hundrede procent processordrevne computer findes dette tastatur også. Altså bruger vi i dag et tastatur, der er beregnet til at sænke skrivehastigheden. Hvorfor? Fordi forandring aldrig bryder igennem før det virker genkendeligt.

R for…

S for Starbucks
Det var interessant at se Starbucks direktør og bestyrelsesformand Howard Schultz i Meet the Press sige, at nu havde politikerne haft deres chance for at løse og løse op for krisen i USA – nu måtte erhvervslivet tage over. Og han skelnede ikke mellem udkants-USA og storby-USA. Var der problemer det ene sted, så var der problemer det andet. Derfor skulle de løses kollektivt.

Starbucks CEO Says Private Sector Must Lead Economic Recovery
“There’s been a fracturing of trust and confidence for over 10 years now,′ Howard Schutlz told NBC’s Chuck Todd on Meet the Press.

T for Thumbs up Tim!
Jeg synes Tim Cook fra Apple fortjener thumbs up for at springe ud i Business Week i slutningen af oktober. Det havde sikkert været nemmere at lade være, men han har garanteret også givet andre en bedre platform for at gøre det samme.

Tim Cook Speaks Up
“I don’t consider myself an activist, but I realize how much I’ve benefited from the sacrifice of others”

U for Udkantsdanmark
Hold nu kæft med den snak om københavneri og udkantsdanmark. Vi har et mikroskopisk lille land, hvor man kan køre fra ende til anden på en halv dag. Der bor 2.5 millioner i de store byer og 2.5 millioner i de mindre byer. Vi betaler allesammen skat til den samme lille kasse og bor i det samme lille land. Ingen kan klare sig uden hinanden og vi bør interessere os for at det går alle godt – eller kommer vi kollektivt på røven. (Se evt. S for Starbucks).

V for Vimeo
Også her bliver der satset på original content. Den helt store spiller er lige nu YouTube, men der er ingen tvivl om at andre videotjenester vil følge med og begynde at hjælpe det content, der gør sig bedst på deres platforme til et bedre liv.

W for…

X for…

Y for YouTube
Det økosystem, som YouTube har skabt omkring sig i de senere år er kun ved at begynde at vise sine muskler og styrker. Dels i evnen til at sørge for at talentudvikling er en ægte del af gamet (selvom det stadig er hundrede procent på markedsvikår) og dels fordi andre begynder at opdage området og dermed begynder at slås med YouTube om talenterne, hvilket tvinger YouTube til at oppe sin strategi. Hvis jeg var broadcaster kiggede jeg nok ret meget mindre på sociale platforme og meget mere på contentudvikling til digitale platforme – det er ikke bare fremtiden, det er også nutiden.

Z for…

Æ for…

Ø for Ønsker
Det er godt at få det man ønsker, men det bedste er når man opdager, at det virkelig var som man håbede det ville være.

Å for Året der kommer
Jeg håber du får et rigtig godt 2015.

Patrick Damsted

Patrick Damsted

Nysgerrigt undersøger og beskriver Patrick vores menneskelige erfaringer og indsigter - og de blinde vinkler, som påvirker vores hverdag og livskvalitet.